Thursday, 10 19th

Last updateThu, 08 Jun 2017 9am

SCREEN

W3C Cpanel

Sijil Kolej Komuniti Berterusan - SKK (T)

• Maklumat AM

• Bantuan Kewangan Pelajar Kolej Komuniti

• Tabung Pinjaman Pelajaran

• Cara Permohonan

• Prospek Kerjaya

Maklumat Program

Ia merupakan latihan kemahiran berdasarkan proses kerja sebenar. Terbuka kepada semua lapisan masyarakat yang telah menamatkan dan lulus Sijil Pelajaran Malaysia. Dijalankan secara sepenuh masa dan secara semester. Tempoh setiap semester adalah 4 bulan.

SKKT

Apakah menariknya program ini?

Latihan berasaskan kepada proses kerja bertujuan untuk memasuki pasaran kerja dalam bidang berkaitan.

Diiktiraf oleh badan-badan profesional dan agensi-agensi kerajaan.

Berpeluang mendapatkan pelbagai kemahiran daripada modul-modul yang ditawarkan.

Penilaian dilaksanakan oleh badan profesional dan agensi kerajaan.

Berpeluang menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi bagi mereka yang layak.

Program pembelajaran fleksibel yang sesuai untuk individu yang ingin mendapatkan kemahiran.

Kursus Tawaran di bawah SKK (T)

Sijil Sistem Komputer dan Rangkaian (SSK)

Sijil Pelancongan dan Pengembaraan (SPL)

Syarat Am Institusi (Kemasukan)

Warganegara MALAYSIA

LULUS Sijil Pelajaran Malaysia (SPM / SPMV) atau setara dengan;

Tempoh Pengajian

Tempoh pengajian adalah selama 16 bulan (mencukupi 60 jam kredit).

Bantuan Kewangan

Pelajar Kolej Komuniti yang mengambil sijil sepenuh masa SKK (T) atau SKK (M) dalam mana-mana bidang yang ditawarkan boleh memohon bantuan kewangan samada melalui Tabung Pinjaman Pelajaran (TPP) ATAU Bantuan Kewangan Pelajar Kolej Komuniti (BKPKK). Pelajar mestilah memenuhi syarat-syarat tertentu untuk membuat permohonan. Pelajar yang berkelayakan hanya boleh membuat satu sahaja permohonan bantuan kewangan iaitu samada melalui TPP atau BKPKK pada satu sesi pengajian. Sila rujuk maklumat berkaitan TPP dan BKPKK untuk maklumat lanjut.

Ciri-ciri Pengajian Kolej Komuniti

ciri2_pengajian_kk_small

Pemohon layak memohon Bantuan Kewangan Pelajar Kolej Komuniti (BKPKK) mengikut syarat yang ditetapkan.

Objektif bantuan:

Bantuan kewangan diberikan hanya kepada pelajar Kolej Komuniti yang kurang berkemampuan iaitu pendapatan isirumah tidak melebihi RM1500 sebulan tanpa mengira bilangan tanggungan isirumah.

Golongan sasaran:

Pelajar Kolej Komuniti yang mempunyai ibu bapa/penjaga sah yang berpendapatan kasar bulanan ibubapa sebanyak RM1,500.00 dan ke bawah tanpa tertakluk kepada jumlah tanggungan isi rumah.

Syarat-syarat:

Pemohon hendaklah warganegara Malaysia;

BKPKK diberikan hanya kepada pelajar Kolej Komuniti peringkat sijil jangka panjang sahaja iaitu yang melibatkan pengajian sekurang-kurangnya 5 semester (peringkat sijil);

Pelajar yang layak diberikan BKPKK adalah pelajar yang mempunyai ibubapa/penjaga sah yang berpendapatan kasar bulanan ibubapa sebanyak RM3,000.00 dan ke bawah tanpa tertakluk kepada jumlah tanggungan isi rumah;

Menandatangani 2 (dua) salinan perjanjian (tanpa penjamin);

Mengisi Borang Penyata Pendapatan Bulanan Keluarga;

Pelajar tidak dibenarkan mempunyai penaja lain dalam tempoh program.

Kaedah Permohonan:

Pelajar baru atau pelajar sedia ada Kolej Komuniti yang berkelayakan boleh mengemukakan permohonan melalui pusat Kolej Komuniti masing-masing. Pertanyaan lanjut sila berhubung dengan penyelaras biasiswa Kolej Komuniti Hulu Selangor.

Pemohon layak memohon Tabung Pinjaman Pelajaran (TPP) mengikut syarat yang ditetapkan.

Objektif bantuan:

Tabung Pinjaman Pelajaran Kementerian Pengajian Tinggi merupakan satu Kumpulan Wang Amanah Tabung Pusingan Pinjaman Pelajaran Persekutuan yang ditubuhkan di bawah Akta Kewangan 1957. Pinjaman ini diberikan kepada pelajar kolej komuniti sebagai langkah untuk membantu pelajar melanjutkan pengajian di peringkat separa profesional yang akan dapat meningkatkan kemahiran hidup mereka dan seterusnya memberi peluang kepada mereka menceburi bidang ekonomi dengan lebih berkesan.

Golongan sasaran:

Pelajar Kolej Komuniti di peringkat sijil dan diploma.

Syarat-syarat:

Pemohon hendaklah warganegara Malaysia;

TPP diberikan hanya kepada pelajar Kolej Komuniti peringkat sijil jangka panjang sahaja iaitu yang melibatkan pengajian sekurang-kurangnya 5 semester (peringkat sijil);

Pelajar disyaratkan menandatangai perjanjian tetapi tiada syarat kontrak berkhidmat dengan kerajaan;

Pelajar perlu mengemukakan seorang penjamin;

Pelajar tidak dibenarkan mempunyai penaja yang lain; dan

Pelajar perlu membayar balik pinjaman selepas 6 bulan tamat belajar.

Kaedah Permohonan:

Cara Permohonan

1. Permohonan kemasukan pelajar ke Kolej Komuniti dibuka sepanjang tahun melalui laman web UPU:

•  Pembelian no. unik ID di Bank Simpanan Nasional (BSN) :
  • (Jika calon telah membeli no. unik id tetapi telah hilang no. tersebut anda perlu membeli semula)
  • Lepasan SPM/SKM/Setaraf : RM10.60
  • Lepasan STPM/Setaraf : RM15.60

2. Permohonan secara 'walk in' di Kolej Komuniti:

Datang ke Kolej Komuniti Hulu Selangor dengan membawa salinan kad pengenalan serta salinan keputusan SPM

3. Permohonan secara talian terus melalui pautan borang di sini:.... »

4. Permohonan secara telefon mudah alih Android di Kolej Komuniti:

anda boleh memuat turun aplikasi CC Smart di play store untuk permohonan kursus sepenuh masa secara mobile.

Sijil Sistem Komputer dan Rangkaian (SSK)

Juruteknik rangkaian, usahawan ICT, juruteknik komputer, pembantu pentadbir rangkaian dan sebagainya. Riba, Teknologi Tanpa Wayar, Pengurusan Pangkalan Data, Sistem Rangkaian, Pentadbiran Rangkaian dan Pendawaian Rangkaian.

Sijil Pelancongan dan Pengembaraan (SPL)

Pembantu jurulatih, kerani tempahan dan tiketan, ketua rombongan, on-site guide, jurulatih renang dan sebagainya.

Kaunter Pelawat

Semalam
Minggu Lepas
Bulan Lepas